Priča o pužu

Kao što svi znamo, fotografisanje životinja nije nimalo lako. Pogotovo ako iste lete, trče ili su opasne po fotografa. Ja sam imao sreće da naletim na životinju koja ne ume da leti, ne može brzo da trči i nikako nije opasna po fotografa. Već iz naslova znate da je to puž. Međutim nije dovoljna samo sreća da bi ste napravili zanimljivu fotografiju.

Slepi putnik
Slepi putnik

Sa društvom sam šetao kroz prirodu i dok smo preskakali potok neko je ugledao puža. Reakcija je bila “Vidi koliki puž!”. Držao je pažnju nekoliko sekundi i svi su nastavili dalje. Pogledao sam puža. Bio je zanimljiv ali nekako neugledan. Zapleo se u travu. Sav zamazan nekom zemljom.

Onda sam ja uzeo puža. Odmah se skupio i zavukao u svoju kućicu. Fino sam ga okupao u potoku. Oprao mu kućicu i isprao zemlju sa njegovog tela. Ostavio sam ga na sred puta. Znao sam da neće daleko da stigne i da će za desetak minuta da bude mnogo bolji model za fotografisanje nego malopre. Ja sam vec posle par minuta i zaboravio na njega. Jurili smo neke žabe u drugom potoku.

Potraga za žabom
Potraga za žabom

Posle desetak minuta smo krenuli nazad. Neko je opet glasno primetio puža: “Vidi opet onaj puž, pazi dokle je stigao!”. A ja sam već i zaboravio na njega. Imao sam sreće da ga je neko primetio. Opet puž nije zadržao mnogo pažnje i svi su nastavili dalje. Ja sam se zadržao da napravim par fotki za uspomenu.

Dosadni puž
Dosadni puž

Slikao sam puža stojeći. Kad sam pogledao u ekran kamere video sam dosadnu fotografiju puža koja je pritom i mutna. Prva ideja mi je bila da promenim kadar. Nisam smislio ništa pametnije nego da kleknem na zemlju i slikam puža iz ugla kako ga vide drugi puževi. Da bi mi kamera bila stabilnija i fotka manje mutna morao sam i laktove da isprljam. Ali nema veze, oprao sam puža, opraću i odelo. Naslonio sam kameru na tlo, postavio zum na 55mm i opalio. U kadru se pojavila neka buba koja je počela da se penje na puža. Prvo sam pomislio “Baš sad našla ova buba da se penje na mog puža!”, ali kad je već tu onda može da bude zanimljivo i sa bubom. Opalio sam još nekoliko fotografija i na kraju je zaista najzanimljivija bila fotografija baš sa tom bubom. Čak sam i naslov fografiji dao po bubi a ne po pužu.

Slepi punik
Slepi putnik

Imao sam sreće da naletim na zanimljivu životinju. Imao sam sreće da mi životnja ne pobegne i da se u kadar pojavi još jedna životinja. Ali da nisam okupao puža i da nisam isprljao laktove i kolena fotografija bi se zvala “Puž”. Znači još jedna dosadna fotografija puža.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="" cssfile="">